Što je LED rasvjeta?

LED je skraćenica od Light Emitting Diode – svjetleća dioda. Ona je poluvodički izvor svjetlosti. Priča o LED rasvjeti počinje 60-tih godina kada  počinju prve primjene LED dioda kao zaslona u skupim laboratorijskim i elektroničkim uređajima, zatim u TV i radio industriji za razne indikatore, a kasnije i za telefone, kalkulatore i satove. Tada je to bila vrlo skupa tehnologija, bazirana na LED diodi crvenog svjetla.

No rasvjetna LED tehnologija bila je moguća tek pronalaskom bijele LED svjetlosti. Treba reći da boja svjetlosti ovisi o poluvodiču koji se nalazi u diodi, a bijela svjetlost je dobivena uporabom fosfora, što je otkriveno tek početkom ovog tisućljeća, odnosno 2006. godine.

Boja LED svjetla

Na priloženoj slici donosimo Vam boje bijele svjetlosti izražene u K (kelvin).

                                                         

 

 

LED rasvjeta dolazi u slijedećim bojama bijele :

 

 

Topla bijela – Warm white, vrijednosti od 2700 K - 3200 K, bijela sa udjelom žute boje, koja je vrlo primjerena za oči stoga je dugotrajno izlaganje ovakvoj svjetlosti vrlo preporučljivo. Pogodna je za stambene jedinice kao što su kuće i stanovi, te hotelske sobe.

Dnveno bijela – Natural White,vrijednosti 4000 K - 4500 K, bijela sa udjelom plave boje, pogodna za vanjsku rasvjetu, osvjetljenje zgrada, reklamnih panoa, te jumbo plakata.

Hladno bijela – Cool White, vrijednosti 5500 K - 6200 K, bijela boja koja daje najviše svjetlosti, a pogodna je za industrijsku rasvjetu ( hale, proizvodni pogodni, skladišta), ali i za uredske i prodajne prostore.

Učitavanje u tijeku